Add a room logo

Skab en have der passer til dit hus
Vi har sagt det før, og vi er ikke blege for at sige det igen; vi er vilde med naturen. Når dit hus fra Add a Room er rejst, er det næste naturlige skridt at benytte dine miljøbevidste tanker i kombination med din have. Genbrug og bæredygtighed burde ikke kun finde sted inden for huset fire vægge, men tages med ud i haven og spredes.

Men at skabe en bæredygtig have kan lyde uoverkommeligt.

Det er dog slet ikke så komplekst, som det lyder. Vi giver dig 3 helt konkrete råd til, hvordan du bedst skaber en bæredygtig have, som du kan have glæde af mig mange år. Ved at skabe en bæredygtig have uden sprøjtegift og kemiskbaseret gødning er der også mange penge at spare.

#1 Dyreliv

For at skabe et bæredygtigt miljø er det vigtigt at have fokus på dyrelivet.

Der er en grund til, at dyrelivet var meget større, før vi mennesker begyndte at vandre på jorden. Vi fylder for meget og ødelægger dyrenes levesteder til fordel for vores egne. Det er derfor vigtigt, at du sætter fokus på at tiltrække et godt dyreliv. Insekter er med til at bestøve dine bærbuske og blomster, og mariehønen elsker at spise dine bladlus. Har du mange insekter, tiltrækker du automatisk fugle. Jo større diversitet du besidder af dyreliv i haven, jo større balance og bedre økosystem har du skabt.

Start med at indrette en masse skjulesteder og redekasser til dyr såsom sommerfugle, bier, larver og pindsvin. Hvis du har nogle små træer, der skal fældes, så lav en brændestabel. Biller og tusindben vil elske det. Har du en gammel træstub, så lad den stå. Hvis du er heldig, kan der vokse østershatte derpå. Pindsvinet er også en uundværlig gæst i haven, den spiser de uønsket snegle på dine planter. Lav derfor en høkasse, som pindsvinet kan bo i. Undgå at hegne din have alt for meget ind, så pindsvinet kan komme og gå i løbet af natten og dagen.

TIP! Lad et hjørne af din have være urørt. Det kan være svært at lade noget stå hen, men insektlivet i din have vil takke dig. En bunke grene eller blade, er gode skjulesteder for edderkopper og er med til at give gode overnatningsmuligheder i løbet af vinteren.

#2 Skab liv med planter

Det kan virke basalt, men faktisk er det at plante træer, buske og stauder det bedste, du kan gøre for din haves bæredygtighed. Planterne oplagrer CO2, og de udskiller ilt og vand, som recirkulerer til fordel for dig og mig. Planter sikrer også dit dyreliv i at overleve længere tid, da træer er gode bosteder for smådyr. Vær opmærksom på, hvor du planter dine træer, da nogle træer skal have mere lys end andre.

En god ting at plante, særligt for fuglelivet, er solsikker. Når sæsonen er ved at gå på hæld, og solsikken tørrer ud, sikrer dens frø, at fuglene har noget at spise i starten af efteråret. Sørg derfor også for at plante blomster, som skiftes til at blomstre i løbet af året. Det er ikke kun smukt og betagende for dig at se på, det er også vigtigt for sommerfugle og bier med den pollen og nektar, der skabes.

#3 Sådan gøder du gratis

Din have har brug for fosfor, kalium og kvælstof. Det er derfor ofte nemmere at anvende færdigblandet gødning, men som tidligere nævnt er der penge at spare, hvis du undgår de færdigblandede produkter.

Du kan fx anvende kaffegrums som gødning, når du om morgenen har lavet kaffe. Gem grumset og lad det tørre helt ind. Kaffegrumset indeholder nemlig de tre vigtige næringsstoffer; fosfor, kalium, kvælstof og en lang række andre mineraler. Når grumset er tørt, kan du lettere sprede det i haven.

Du skal dog være opmærksom på, at kaffegrumset er så koncentreret, at du kun bør anvende det fire gange årligt. En stor fordel ved kaffegrums er, at det tiltrækker regnorme, som også hjælper med at gøde jorden med deres afføring.
En anden ting du kan gøde med, som du sikkert allerede har i haven, er brændenælder. Skær et kilo brændenælder i stykker og læg dem i en plastikspand med 10 liter vand i 3 uger. Rør gerne en gang om ugen. Blandingen lugter ikke godt, men når gødningen er klar, er den guld værd til dine planter. Hvis du har en regnvandstønde, kan du med fordel anvende vandet derfra.

 

TIP! Når du har slået græs, kan du sprede det afklippede græs ud over din urtehave. Dermed forhindrer du urtehaven i at gå til i ukrudt, da det afklippede græs beskytter og forhindrer ukrudt i at komme op. Når græsset nedbrydes, skaber du automatisk selv gødning til din urtehave.

 

God fornøjelse med haven.